15:00

Elmer/Fåglums FK

Referat: Vedums AIS - Elmer/Fåglums FK

Ny svidande hemmaförlust!

I lördags kom VAIS tredje raka förlust efter svidande 1-3 (0-2) när gästande Elmer/Fåglum gästade Nordvalla. Resultatet i paus speglade absolut inte händelserna på planen, men vi har sannerligen inte marginalerna på vår sida för tillfället.

I övrigt börjar tyvärr skade- sjukdomsläget likna fjolårets sinnessjuka nivåer och det är givetvis en stor förklaring till varför vi förlorar de jämna matcherna. I lördags saknades förutom de tidigare nu även Johan Andersson som var avstängd och Peter Wallin som både är skadad och dessutom sjuk.

Trots detta har vi i alla de sex inledande matcherna haft långa perioder där vi varit klart bättre än vår motståndare och det är knappast signifikant för ett bottenlag. Något som dock är talande är att varje defensivt misstag just nu tenderar att kosta oss baklängesmål och det är naturligtvis något vi måste se till att vända på snarast möjligt!

Nåväl, åter till matchen!

Vi har som sagt haft lite oflyt och ofta hamnat i underläge i matcherna på slutet. Vad passar då sämre än att den spelande tränaren (läs undertecknad) dräller med bollen på egen planhalva efter drygt 10min. Efter ett hopslag gick bollen vidare i djupled där Dennis Lindholm såg ut att hinna avvärja situationen, men istället kom Elmer/Fåglums forward i mellan med en tå och kunde sedan avsluta med en kylig chip över en utrusande Håkan.

Trots det onödiga baklängesmålet tog vi över allt mer och skapade flera bra lägen att kvittera. Jonas Aronsson gjorde sin första A-lags match från start och hade den bästa chansen efter lysande förarbete från Klas Boman. Klas hade sedan ett bra volleyläge efter ett tjusigt anfall, men ingen utdelning där heller. Fredrik Möller startade som yttermittfältare i lördagens match och hade även han ett mycket bra högerskott som jag tycker att Elmers målvakt gör en fullständigt enastående räddning på.

Även David Kylén och Max Andersson var farligt framme vid några tillfällen och kvitteringen hängde verkligen i luften. Istället kommer 0-2 helt ologiskt strax före paus. En motståndare slår till på halvvolley från ingen vinkel alls och från långt håll slår bollen i ribban och ut till en medspelare som kan trycka in 2-0 från nära håll. Detta på en chans som uppkommer från tomma intet och som är så typiskt för ett lag i medgång.

I inledningen av den andra halvleken är Elmer/Fåglum nära att punktera matchen direkt med ett tredje mål, men Håkan svarar för en prakträddning. Den första kvarten tillhör också bortalaget då vi uppträder lite okoncentrerat och slarvigt, men allt eftersom äter vi oss tillbaka.

Något övertag likt i första halvlek lyckas vi dock inte skapa utan istället avgör gästerna matchen på en hörna mitt i den andra halvleken. Detta gör att luften till viss del går ur oss, men samtidigt är det ingen som ger upp.

Elmer/Fåglum backar efter målet hem en del och satsar på kontringar samtidigt som vi går ner på en trebackslinje. Bortalaget har utan tvekan ett bra djupledsspel, men matchen är fortsatt helt jämn.

Med några minuter kvar får vi i alla fall in ett tröstmål då inbytte Erik Haglund läckert serverade Daniel Möller ett inlägg. Daniel mötte med pannan och den här gången lyckades inte målvakten avvärja. Strax därefter blåste domaren av matchen och ännu en helg var förstörd!

Som jag skrev i den inledande analysen har vi i alla de första sex inledande matcherna presterat jämna matcher mot alla lag, men poängutdelning är givetvis för skral. Den första halvleken i lördags är vi tex helt överlägsna serieledarna, men oförmågan att göra mål och att samtidigt släppa in alldeles för enkla mål straffar oss än en gång.

Samtidigt finns det ofta en anledning till varför man vinner eller förlorar jämna matcher och det brukar sällan bara bero på slumpen. Vi presterar match efter match väldigt bra spel i långa perioder, men det går samtidigt inte att blunda för att vi saknar oerhört många duktiga spelare för tillfället. Kanske hade vissa matcher kunnat väga över i vår favör om vi haft en tuffare konkurrenssituation i laget?

Å andra sidan presterar vi som sagt tillräckligt bra för att vinna matcherna och det finns bara hårt jobb och en positiv inställning som kan ta oss dit vi vill. Alla får ett fullt godkänt betyg i lördags, speciellt för den första halvleken.

Jonas Aronsson tillförde mycket energi i sin första match från start, men fick tyvärr inte kröna en fin insats med ett mål. Även Erik Haglund gjorde ett mycket bra inhopp de sista 15 minuterna och visade vilken tillgång han kan vara för laget. Med Erik i full form har vi en spelare som är otroligt lugn och trygg med bollen och som dessutom tillför mycket utanför planen.